Review testrapport APS YC500 zonnepaneel omvormer
De APS YC500 is een micro omvormer voor twee zonnepanelen. De YC500 levert maximaal 500 Watt aan het elektriciteitsnet. Deze omvormer kan zowel los als in combinatie met de APS ECU, een Energy Communication Unit, gebruikt worden. Daarmee kan de energieopbrengst uitgelezen worden op een pc, tablet of smartphone.
Heb je zonnepanelen die een deel van de dag (een beetje) schaduw krijgen dan haal je met deze micro omvormers de meeste energie uit je zonnepaneel. Meer dan met een string omvormer. Niet alleen heeft deze omvormer een relatief lage aanschafprijs, doordat hij ook nog eens twee zonnepanelen van een omvormer kan voorzien wordt het extra aantrekkelijk.
Deze APS YC500 omvormer is inmiddels uit het assortiment.
In deze review
- pagina 1: beoordeling, introductie, voor- en nadelen
- pagina 2: verschillende versies, in de doos, 230 Volt steker, de omvormer
- pagina 3: rendement, installatie, geluid
- pagina 4: warmteproductie, MPPT, eigen verbruik, led
- pagina 5: aansluiten op elektriciteitsnet, ECU
- pagina 6: VDE4105 ondersteuning, specificaties
Beoordeling
De APS YC500 is een goede micro omvormer met een aantrekkelijk prijskaartje. Ons eindoordeel is "goed", met één voorbehoud, we kunnen natuurlijk niets zeggen over de levensduur van de omvormer (overigens, we zijn inmiddels de vijf jaar gepasseerd zonder problemen), dat moet de praktijk nog uitwijzen. We vinden het jammer dat het uitlezen van de omvormer alleen maar mogelijk is met een ECU en dat het communicatieprotocol niet openbaar is, maar dat doet niets af aan de prestaties van deze omvormer.
De YC500A doet precies wat je van hem mag verwachten, efficiënt energie omzetten van het zonnepaneel naar 230 Volt. Deze omvormer, excelleert vooral bij zonnepanelen die een beetje of veel last hebben van schaduw. Juist een micro omvormer kan bij een gedeeltelijk beschaduwd zonnepaneel, ook al is er maar sprake van een héél klein beetje schaduw, het maximale vermogen uit het zonnepaneel halen. Daar kan geen string omvormer tegen op.
Deze omvormer is ook bij uitstek geschikt als je maar een paar zonnepanelen kan of wil plaatsen. Bij kleine aantallen tot zo'n zes á acht zonnepanelen kan je geen string omvormer toepassen vanwege de te lage spanning van de zonnepanelen. En als de spanning nét genoeg is om een string omvormer te laten starten dan is het rendement laag bij dat soort spanningen. In zo'n situatie is een micro omvormer als deze dé oplossing.
De YC500A is gunstig geprijsd, voor iets meer dan 200 euro kan je twee zonnepanelen van een omvormer voorzien.
Je zou zeggen dat de verstrekte 10 jaar fabrieksgarantie vertrouwenwekkend is. Juist bij micro omvormers die te maken krijgen met extremen temperaturen op het dak lijkt dit een uitzonderlijk lange garantietermijn die veel vertrouwen inboezemt. We moeten dit wel in het juiste perspectief plaatsen.
Bij string omvormers krijg je meestal maar drie tot vijf jaar garantie. Dan lijkt tien jaar garantie inderdaad erg veel. Maar fabrikanten van andere micro omvormers geven langere garanties. Zo geeft Involar 15 jaar en Enphase zelfs 20 jaar garantie. Maar hoeveel is zo'n lange garantietermijn waard? Als de fabrikant failliet gaat heb je geen garantie. In 2014 is een bekende fabrikant van micro omvormers, Enecsys, failliet verklaard. Hun mooie garantietermijn van 25 jaar is nu niets meer waard. Maar laten we niet klagen, 10 jaar is een lange garantietermijn.
De voordelen:
- lage prijs;
- ondersteund twee zonnepanelen;
- per zonnepaneelaansluiting een eigen MPPT regeling;
- geschikt voor de moderne grote zonnepanelen met vermogens tot 310 Wp;
- doorlus mogelijkheid naar andere micro omvormers waardoor maar één 230 Volt kabel noodzakelijk is;
- presteert beter dan string omvormers wanneer zonnepaneel (een beetje) schaduw heeft;
- buitentemperatuur heeft nauwelijks invloed op rendement;
De nadelen:
- led indicator lastig zichtbaar en werkt niet zoals vermeld in handleiding;
- firmware is niet up te daten;
- uitlezen van de opbrengst vereist de aanschaf van een ECU;
- ECU stuurt gegevens naar fabrikant en tussenhandel kan meekijken op jouw inverter;
- afhankelijk van het voortbestaan van de fabrikant of je gebruik kan blijven maken van historische loggegevens met EMA, de gratis logdienst van APS (het uitlezen van de gegevens "van vandaag" en "sinds begin metingen" blijft mogelijk met de ECU ongeacht EMA beschikbaar is).
Wat we misten was een uitgebreide handleiding inclusief specificaties. Zo is het onduidelijk wat de grenzen mogen zijn van de netfrequentie en netspanning. Op de website zijn wel waarden te vinden maar het is onduidelijk of de standaard waarden zijn "zoals geleverd" of dat die in te stellen zijn wanneer gebruik wordt gemaakt van de ECU. Zeker de minimale en maximale spanning is van belang omdat je niet wil dat bij een te lage of een iets te hoge netspanning de omvormer zich zelf uitschakelt.
Verder lezen
Lees verder het testverslag in deel twee.
Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie