Introductie

APS, Altenergy Power System Inc., is een relatief jonge fabrikant van zonnepaneelomvormers die in 2009 is ontstaan. APS schrijft dat zij in China en Australië de nummer één zijn en wereldwijd nummer twee in het produceren van micro inverters. APS is een joint venture met het hoofdkantoor in de Verenigde Staten en een fabriek in China.

fabriek aps omvormers
fabriek van APS

De APS YC500A is een dubbele omvormer. In één behuizing bevinden zich twee onafhankelijke omvormers. Per omvormer kan maximaal 250 Watt vermogen worden afgegeven aan het elektriciteitsnet. Door deze dubbele omvormer hoef je maar de helft van het normale aantal micro omvormers aan te schaffen en te installeren. Daarmee worden de aanschaf- en installatiekosten van je gehele zonnepaneelinstallatie sterk verlaagd.

De omvormers kunnen aan de 230 Volt zijde onderling gekoppeld worden. Hierdoor is één 230 Volt kabel voldoende voor het koppelen van maximaal zeven omvormers. Bij meer dan zeven omvormers (7 x 500 Watt = 3500 Watt) zal je een tweede kabel moeten gebruiken omdat je anders de maximale waarde van 16 Ampère overschrijdt. (de geleverde kabel kan maximaal 25 Ampère aan maar dat is alleen weggelegd voor diegene die 25 Ampère zekering hebben op de groep en dus een 40 Ampère hoofdzekering hebben)

Wanneer je een oneven aantal zonnepanelen hebt kan je voor één zonnepaneel kiezen voor de APS YC250A die geschikt is voor één zonnepaneel. De YC250A en YC500A omvormers zijn onderling koppelbaar en uitwisselbaar.

Verschillende versies van de YC500A

De APS YC500A wordt standaard geleverd in een uitvoering die geschikt is voor de meeste landen in Europa (YC500-EU). Naast een versie speciaal voor Engeland (YC500-UK) is er ook een Duitse versie die de VDE4105 standaard ondersteund (YC500-VDE) en in Nederland perfect kan functioneren. Deze verschillende versies zijn niet te onderscheiden in het modelnummer. Ze worden allen aangeboden met het modelnummer YC500A.

Vreemd genoeg vermeld de fabrikant dat de omvormer de VDE4105 standaard ondersteund maar, zo hebben wij ontdekt, deze ondersteuning is niet aanwezig in de standaard versie die in Nederland geleverd wordt, de YC500-EU. Overigens is voor normale installaties de Duitse versie helemaal niet noodzakelijk. Ga je de zonnepanelen en omvormers gebruiken voor een noodstroominstallatie met accu's dan is een omvormer die VDE4105 ondersteund een zeer groot voordeel. Als je de versie wilt hebben die VDE4105 ondersteund vraag dan expliciet om de YC500-VDE, die zal doorgaans in Nederland wel leverbaar, maar niet uit voorraad leverbaar zijn.

In de doos

exceedconn solar end cap
één afsluitdop (endcap) nodig

In de doos zit alleen de omvormer en een speciale 230 Volt steker, in dit geval van Exceedconn. Een afsluitdop waarmee de "doorrijgkabelsteker" waterdicht afgesloten moet worden zit er niet bij en moet je los er bij bestellen. Heb je meerdere meerdere omvormers dan hoef je maar één afsluitdop te bestellen. Met de bijgeleverde Exceedconn steker kan je de omvormer aansluiten op het elektriciteitsnet. Je zal, logisch natuurlijk, zelf een kabel (op lengte) moeten maken en daar de Exceedconn steker aan moeten monteren. Let er op dat je voor de 230 Volt kabel een uitvoering koopt die geschikt is voor buiten gebruik. Die kabel moet dus bestand zijn tegen extreem lage en hoge temperaturen en uv-straling. Neopreen kabel is dan een optie.

230 Volt steker

exceedconn EN030-1026-0001 solar-connector
Exceedconn 230 Volt steker

De gebruikte 230 Volt steker hebben wij nog niet eerder aangetroffen bij inverters. APS maakt gebruikt van 230 Volt stekers van Exceedconn. Visueel beoordeeld lijkt het een oerdegelijke steker met goede afdichtingen voor tegen vocht. De steker voorziet in drie aansluitingen dus met randaarde.

De omvormer

De YC500A is een micro inverter die een zeer stevige metalen behuizing heeft. Het voelt met zijn 2,5 kg behoorlijk zwaar en degelijk aan. Aan de omvormer zitten twee zonnepaneel aansluitingen met MC-4 stekers. Ieder zonnepaneel wordt dus op zijn eigen MC-4 stekers (plus en min) aangesloten. De omvormer heeft twee speciale waterdichte 230 Volt aansluitingen. Wanneer je de omvormer gebruikt voor twee zonnepanelen gebruik je maar één van die twee stekers, de andere steker, die gebruikt kan worden om een volgende omvormer te koppelen blijft ongebruikt. De afsluitdop gebruik je om deze aansluiting waterdicht af te sluiten. Gebruik je meerdere omvormers dan rijg je de 230 Volt kabel door naar de volgende omvormer.

De omvormer is voorzien van één led indicator. Deze kan zowel een rode (fout) als een groene kleur (goed) weergeven.

De YC500A is voorzien van twee flinke metalen montagebeugels die zowel voorgetapte gaten hebben als verschillende uitsparingen die gebruikt kunnen worden om de omvormer mee te bevestigen.

Verder lezen

Lees verder het testverslag in deel drie.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >omvormer >testrapporten >testrapport yc500 (pagina 1)

Cookies Wij plaatsten alleen functionele, dus geen persoonsgebonden, cookies. De advertenties zijn "niet gepersonaliseerde advertenties". De AVG stelt dan dat toestemming vragen niet noodzakelijk is, alleen je te informeren.

ik heb het gelezen