logo
logo medium

Salderings­regeling zonne­panelen

balans weegschaal

De salderingsregeling is een wettelijke maatregel die opgelegd is aan de energiemaatschappijen. Zij zijn verplicht om je evenveel geld terug betalen voor iedere kWu die je zonnepanelen hebben opgewekt als dat je zou moeten betalen voor iedere kWu die je afneemt.

Salderen is tegen elkaar wegstrepen

Dit salderen werkt heel simpel. Stel dat de apparaten in je huis in een jaar 2500 kWu (kilo watt uur) hebben verbruikt en je zonnepanelen hebben in diezelfde periode 1500 kWu opgewekt, dan zal de energiemaatschappij je in de eindafrekening 2500 - 1500 = 1000 kWu in rekening brengen. Betaal je 25 cent voor een kWu dan moest je eerste 2500 x 0,25 = 625 euro betalen. Nu je zonnepanelen hebt wordt dat maar 1000 x 0,25 = 250 euro.

Het lijkt zo logisch dat voor iedere kWu die je zonnepanelen hebben opgebracht je evenveel betaalt krijgt als dat je voor een kWu had moeten betalen als je deze had verbruikt. Maar schijn bedriegt, het is helemaal niet logisch, sterker nog deze regeling kost geld. Het is feitelijk een verkapte subsidieregeling.

Door deze gunstige salderingsregeling ligt de terugverdientijd van zonnepanelen op zo'n 7 a 8 jaar. De salderingsregeling zal tot minimaal tot 2020 in de huidige vorm in stand blijven zo heeft Minister Kamp de tweede kamer in 2014 toegezegd.

Is salderen wel zo logisch?

Wanneer je zonnepanelen gebruikt lever je overdag (meestal) energie terug aan het elektriciteitsnet. Die energie hoeft de elektriciteitsmaatschappij niet te leveren. De generator die elektriciteit opwekt bij de elektriciteitsmaatschappij verbruikt brandstof zoals kolen, olie of gas. Doordat jouw zonnepanelen energie leveren zal de generator dus minder energie hoeven te produceren en verbruikt daarom minder brandstof. Het verschil in brandstofgebruik is de besparing voor de elektriciteitsmaatschappij. Daarin zit dus de besparing als jij zonnepanelen koopt.

De kosten die de elektriciteitsmaatschappij jou in rekening brengt voor het leveren van elektriciteit is een optelsom van (we houden het beknopt) brandstofkosten, personeelskosten en afschrijvingskosten. De brandstofkosten zijn maar een klein deel van de elektriciteitsprijs.

De elektriciteitsmaatschappij zal doordat jij zonnepanelen hebt gekocht wel besparen op de brandstofkosten maar niet op de personeels- en afschrijvingskosten. Daarom zou het logisch zijn dat je maar een klein bedrag terugkrijgt van de prijs die jij moet betalen als je elektriciteit verbruikt. Een kWu kost je bijvoorbeeld 25 cent maar het zou redelijk zijn als je maar bijvoorbeeld 10 cent terug zou krijgen.

En toch krijg je (nog) evenveel terug

Al met al is het heel logisch dat je voor een teruggeleverde kWu minder geld krijgt dan dat je voor een verbruikte kWu betaalt. Toch is in de wet op teruglevering van elektriciteit vastgelegd dat je evenveel terugkrijgt voor een kWu als dat je zou moeten betalen. Die regeling heeft de overheid gemaakt om duurzame energieopwekking, zoals zonnepanelen, te stimuleren. Zonder deze salderingsregeling zou het gebruik van zonnepanelen ineens heel veel minder aantrekkelijker zijn. De terugverdientijd wordt dan heel veel langer. De salderingsregeling kan je feitelijk zien als een verkapte vorm van subsidie vanuit de centrale overheid. Geniet er van!


Foutje of aanvulling? Gebruik het reactieformulier.

home­ >salderingsregeling

contact   voorwaarden   disclaimer   privacybeleid   over ons  
wij gebruiken cookies
dat accepteer ik
meer informatie