Teruglevering elektriciteit van zonnepanelen aan het openbaar elektriciteitsnet
Elektriciteit van je zonnepanelen terugleveren aan het elektriciteitsnetwerk en geld terug krijgen van het elektriciteitsbedrijf hoe gaat dat in zijn werk? Het lijkt iets heel complex maar het is kinderlijk eenvoudig.
Zonnepaneelomvormer met steker in elektriciteitsnet
Wanneer je zonnepanelen installeert sluit je de omvormer van de zonnepanelen rechtstreeks aan op het elektriciteitsnet. Aan je omvormer zit een kabel met een 230 Volt steker, die stop je in een stopcontact. Wanneer op je zonnepanelen licht valt zullen ze energie gaan produceren en zal de omvormer de elektrische energie in het elektriciteitsnet invoeren.
Hoe krijgen je apparaten als eerste elektriciteit van je zonnepanelen?
Zonder dat je maar ook enige moeite hoeft te doen zullen de elektrische apparaten in je huis gebruik gaan maken van de door jou opgewekte energie van de zonnepanelen. Dat gaat helemaal automatisch. Produceren de zonnepanelen niet genoeg energie voor alle apparaten (op dat moment) dan zal de rest aangevuld worden vanuit het elektriciteitsnet.
Stel dat je zonnepanelen op een gegeven moment 1000 Watt produceren maar al je apparaten verbruiken op dat moment 1200 Watt. Dat kom je 200 Watt te kort, die 200 Watt wordt vanzelf uit het openbaar elektriciteitsnet aangevuld.
Jouw voordeel: eerst verbruikte je 1200 Watt uit het elektriciteitsnet, maar nu je zonnepanelen hebt nog maar 200 Watt.
Stel je gaat naar je werk en vrijwel alle apparaten staan uit. Je verbruik is bijvoorbeeld maar 100 Watt. Stel dat de zonnepanelen nog steeds 1000 Watt produceren, dan hou je 900 Watt "over". Die overtollige elektrische energie wordt geheel automatisch aan het elektriciteitsnet teruggeleverd.
Wanneer je een ferrarismeter hebt, een kWu meter met zo'n draaischijf, dan zal je het draaischijfje "de verkeerde kant" op zien draaien (voor jou eigenlijk de goede kant). Hij draait terug, want je verbruikt geen energie, je levert energie terug aan het elektriciteitsnet.
Na enige tijd zal je ook zien dat de tellerstand terugloopt. Stond eerst je elektriciteitsmeter op een verbruik van bijvoorbeeld 18217 kWu, wanneer je zonnepanelen iets meer dan een uur die 1000 Watt hebben geleverd (en 900 Watt aan het elektriciteitsnetwerk) heb je 1 kWu aan het elektriciteitsnetwerk teruggeleverd. Je tellerstand springt dan terug van 18217 naar 18216 kWu.
Door het terugleveren van elektriciteit aan het openbaar elektriciteitsnet zal de eindafrekening een lager elektriciteitsverbruik laten zien. Je verbruik is echter niet gedaald. Je kijkt immers nog steeds evenveel tv en je vaatwasser gebruik je ook nog steeds. Maar een deel van die energiebehoefte wordt nu geleverd door de zonnepanelen en daardoor hoef je aan het eind van het jaar minder te betalen.
Moet je het terugleveren van elektriciteit melden bij de elektriciteitsmaatschappij?
Op zich hoef je niets te melden. Er is echter één grote beperking. Als je een digitale of slimme meter hebt (alleen dan) verrekent jouw energiemaatschappij alleen maar je teruggeleverde energie als je de zonnepanelen hebt geregistreerd bij energieleveren.nl. Doe je dit niet dan zal je wel je overtollige energie terugleveren aan het net, maar je krijgt er geen cent voor terug.
Moet je een slimme meter hebben om de teruggeleverde energie te meten?
Nee, een slimme meter is totaal niet nodig. De meest ouderwetse kWu meter, de ferrarismeter is perfect in staat te salderen. Een ferrarismeter is zodanig gebouwd dat hij evengoed vooruit als achteruit kan draaien. Beide kanten op doet hij even nauwkeurig. In een beperkt aantal gevallen is een ferrarismeter geïnstalleerd die niet terug kan draaien, dan is het slim om deze te laten vervangen.
Moet je een ferrarismeter kWu meter hebben om elektriciteit terug te kunnen leveren?
Nee, op een uitzondering na, zal iedere kWu meter de teruggeleverde energie registreren. Een ferrarismeter is alleen reuze makkelijk want die verrekent (saldeert) het meteen "op je meter" daar komt geen administratie van een elektriciteitsmaatschappij of wat dan ook aan te pas. Heb je een kWu meter met "teruglevermeters" dan heb je aparte telwerken voor geleverde (verbruikte) en teruggeleverde energie. Die twee waarden moet de elektriciteitsmaatschappij salderen.
Een zeer gering aantal kWu meters kunnen de teruggeleverde energie niet registreren. Je levert dan we elektriciteit terug alleen wordt dat niet geregistreerd, jammer van je investering. Je kan dan je elektriciteitsmaatschappij verzoeken een nieuwe meter te installeren.
De energiemaatschappij zegt dat mijn meter vervangen moet worden klopt dat?
Nee hoor, dat is niet (altijd) zo. Men probeert je een slimme meter aan te smeren. Gratis nog wel. Ooit iemand moeite zien doen om iets gratis weg te geven? Wat denk je dan? Inderdaad, daar moet een addertje onder het gras zitten. Je meter vervangen is niet nodig. Wettelijk is dit zelfs geregeld dat je dit kan weigeren. Daar is één uitzondering op: als je meter door TNO is afgekeurd. Er is nog één andere reden zijn waarom je zelf graag een nieuwe kWu meter wil: als je, en dat is uitzonderlijk, een kWu meter hebt die de teruglevering niet kan registeren.
Noot: vanaf 2025 zal de salderingsregeling wijzigen. Zoals het er nu naar uitziet is het verplicht een slimme meter te laten installeren wil je van dit salderingsvoordeel gebruik maken.
Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie