?> Test review APS YC500 zonnepaneel omvormer (3)

Rendement

Het rendement van deze omvormer is van een aantal factoren afhankelijk. Net zoals bij iedere omvormer hebben de volgende factoren invloed op het rendement:

  • omgevingstemperatuur
  • vermogens afgifte
  • ingangsspanning van de zonnepanelen

Hieronder zie je een een grafiek waarbij het rendement is uitgezet tegen de vermogensafgifte en omgevingstemperatuur. Opvallend is dat bij zonnige dagen, wanneer de buitentemperatuur zeker op een dak hoog zal zijn, dit vrijwel geen invloed heeft op het rendement. Tevens is te zien dat het rendement tussen de 20% en 100% belasting (bij temperaturen boven het vriespunt) tussen de 94 en 95,5% bevindt, een mooi resultaat.

aps yc500a temperatuur invloed op efficiency

In de grafiek hieronder is het rendement afgezet tegen de belasting en de ingangsspanning van de zonnepanelen. Hieruit is de conclusie te trekken dat een hoge zonnepaneelspanning een positieve invloed heeft op het rendement van de omvormer. Daardoor zal de inverter in combinatie met een zonnepaneel met 72 zonnecellen iets beter presteren dan een zonnepaneel met 60 zonnecellen.

aps yc500a ingangsspanningsinvloed op efficiency

Vermogen

De YC500A wordt verkocht als een 500 Watt inverter. Maar feitelijk zijn het twee onafhankelijke inverters in één behuizing. Volgens opgave van de fabrikant is per ingang / zonnepaneel het vermogen begrenst tot 270 Watt aan de gelijkspanningszijde. Als je dat vermenigvuldigd met het rendement kom je net iets boven de 250 Watt uit per inverter aan de wisselspanningskant.

Tijdens de test hebben we een piekvermogen kunnen registreren van 504 Watt uitgangsvermogen, dus levering aan het elektriciteitsnet. Dat was tijdens de lente toen de zonnepanelen nog relatief koud bleven en dus meer vermogen leverden. Tijdens de zomer haalden we steevast maximaal 500 Watt. Conclusie: de beloofde 500 Watt output wordt keurig geleverd.

Galvanisch gescheiden met HF transformator

De YC500A is een micro inverter die beschikt over een HF transformator, dit in tegenstelling tot de meeste string inverters die tegenwoordig geen transformator meer hebben. Het voordeel van een HF transformator is dat de zonnepanelen via de omvormer galvanisch gescheiden zijn van het elektriciteitsnet. Bij de transformatorloze omvormers is het zonnepaneel (feitelijk de zonnecellen) en de bekabeling van de zonnepanelen rechtstreeks gekoppeld aan het elektriciteitsnet. Deze zijn dus intrinsiek iets minder veilig.

Omvormers met een HF transformator hebben een iets lager rendement dan de omvormers zonder transformator. Halen de transformatorloze omvormers rendementen tot 98,5% de YC500A kan, ondanks het gebruik van een hf-transformator, toch trots zijn op een rendement van 95,5%.

Installatie

aps yc500a met kabels
"zo uit de doos", de APS YC500A micro omvormer

De installatie is simpel, de draden van de zonnepanelen sluit je aan met MC-4 stekers. Zodra één van de panelen aangesloten is en al een beetje spanning levert, zal de led indicator van de omvormer drie keer kort knipperen. Dit geeft aan de de elektronica in de omvormer gestart is en in principe energie kan leveren. Het is dan wachten op de 230 Volt aansluiting. Wanneer de omvormer de 230 Volt detecteert zal deze, na een wachttijd van een aantal minuten, vermogen gaan leveren en dit is zichtbaar aan de led die groen gaat knipperen.

In onze test hebben we gecontroleerd of de aansluitvolgorde uitmaakt: eerst de 230 Volt en dan de zonnepanelen of andersom, maar zoals we verwachten, in beide gevallen gaat de YC500A vermogen leveren.

Volgens de handleiding zou de led om de twee seconde knipperen als de omvormer vermogen levert maar geen contact heeft met de ECU en één keer per tien seconde als de omvormer vermogen levert én contact heeft met de ECU. De groene led geef dus alleen maar aan dát de omvormer vermogen levert. Je kan aan de led niet zien hoeveel vermogen de omvormer levert.

We hebben de YC500A aan een langdurige praktijkproef onderworpen. We gebruikten daarbij twee Yingli zonnepanelen met 72 cellen met een vermogen van 290 Wp.

We hebben eerst gecontroleerd of de omvormer werkt bij gebruik van één zonnepaneel. Zoals verwacht kan je de omvormer ook gebruiken met één zonnepaneel. Daarna hebben het zonnepaneel aangesloten op de andere ingang van de omvormer, ook in dat geval leverde de omvormer energie aan het elektriciteitsnet.

Vervolgens hebben we beide zonnepanelen aangesloten en zoals verwacht levert de YC500 keurig het vermogen af aan het elektriciteitsnet. Een of twee panelen aansluiten, het werkt dus in alle gevallen.

Verder lezen

Lees verder het testverslag in deel vier.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >omvormer >testrapporten >testrapport yc500 (pagina 1)