Aansluiten op het elektriciteitsnet

Wanneer de YC500 aangesloten is op de zonnepanelen én verbonden wordt met het elektriciteitsnet neemt de omvormer een standaard wachttijd aan van zo'n twee minuten. Dat is op zich heel normaal. In die periode worden verschillende tests uitgevoerd en gecontroleerd of het 230 Volt netwerk stabiel is. Pas daarna gaat de omvormer elektriciteit leveren.

Nadat de omvormer energie ging leveren aan het elektriciteitsnet hebben we een stroomstoring gesimuleerd. We hebben de 230 Volt steker losgetrokken en na een tijd weer verbonden. Het viel ons op dat de wachttijd van de omvormer niet de eerder vermeldde twee minuten was. Vijf minuten hebben we tegen een langzaam rode knipperende led gekeken die aangeeft dat de omvormer nog geen vermogen levert. Daarna gaat hij weer over tot normale vermogensafgifte. Op zich zijn deze wachttijden niet abnormaal. Sommige omvormers wachten wel tien minuten of langer voordat ze na spanningsuitval weer opnieuw starten.

ECU: communicatie met de omvormer

aps ecu monitoring unit
ECU monitoring unit

De YC500A omvormer houdt bij hoeveel vermogen er geleverd wordt (in Watt) en hoeveel energie in het totaal door de omvormer in zijn gehele levensduur heeft geleverd (in kWu). De vraag is hoe haal je die gegevens uit de omvormer?

De communicatie met de YC500A vindt plaatst via power line communication (PLC). De gegevens worden dus over de 230 Volt kabel verstuurd. Hoe dit protocol in elkaar zit is niet openbaar. Ook niet of deze power line communicatie via een bepaalde standaard is geïmplementeerd.

Wil je de gegevens kunnen uitlezen dan zal je een ECU moet en kopen. De Energy Communication Unit van APS. Dat is klein kastje van APS en kost zo'n 300 euro. De ECU staat de hele dag "aan" en verbruikt 2,5 Watt. Dat is 22 kWu per jaar. Zonnepanelen neem je om het stroomverbruik te verlagen, 22 kWu is zo'n 1% van het totale elektriciteitsverbruik van een klein huisgezin. Dat vinden we voor zo'n ondersteunend apparaatje te veel. We weten dat met de stand van de techniek mogelijk moet zijn om dit wat zuiniger uit te voeren. Overigens, andere fabrikanten hebben een vergelijkbaar verbruik, dus APS scoort zeker niet slechter dan de concurrentie.

De ECU kan op drie verschillende manieren gebruikt worden.

  • Geheel standalone
  • De ECU in combinatie met het Energie Monitoring en Analyse systeem (EMA).
  • De ECU als standalone unit die met een ingebouwde webserver.
  • De ECU als standalone unit communicatie via RS232.

Geheel standalone

De ECU is voorzien van een lc-display die het huidige vermogen en de totale life-time opbrengst in kWu weergeeft. Via een drukknop aan de zijkant van de ECU zijn nog eenvoudige instellingen te maken.

De ECU in combinatie met het Energie Monitoring en Analyse systeem (EMA).

aps ema scherm dagopbrengst
dagopbrengst

APS biedt een gratis cloud logging systeem aan de bezitters van een ECU. Via een webserver die je via je laptop, tablet of smartphone overal op de wereld kan benaderen kan je inzicht krijgen in de opbrengst van je zonnepanelen.

Je kan de opbrengst zien voor vandaag, deze week, de maand, dit jaar of sinds je bent begonnen met loggen via EMA. Niet alleen kan je de prestaties van je gehele installatie als geheel zien, je kan ook inzoomen op individuele omvormers.

In deze situatie verbindt je de ECU met een ethernetkabel aan je internetrouter. Hierdoor maakt je ECU contact met het APS Energie Monitoring en Analyse systeem (EMA). Dat is een centrale database van APS.

aps ema scherm weekopbrengst
weekopbrengst

Realiseer dat al je meetgegevens naar de fabrikant worden gestuurd. Niet alleen de fabrikant maar zelfs ook je leverancier heeft toegang tot jouw gegevens en kan zelfs meer gegevens van je omvormers zien dan jijzelf. Daarnaast ben je afhankelijk van deze EMA diensten die men gratis aanbiedt. APS kan besluiten deze dienst af te slanken, er geld voor te vragen of te stoppen. Wanneer APS failliet gaat zal deze dienst zeer waarschijnlijk ophouden te bestaan. Een vergelijkbare situatie heeft zich voorgedaan bij de bezitters van de omvormers van Enecsys. Toen de fabrikant in 2014 failliet werd verklaard hadden de gebruikers van hun gratis centrale logdienst, vergelijkbaar met EMA het nakijken. We zouden het op prijs stellen als de ECU ook ingesteld zou kunnen worden dat deze met een onafhankelijke partij kan communiceren zoals pvoutput.org.

De ECU als standalone unit die met een ingebouwde webserver

ecu real time data
real-time gegevens

In de ECU bevindt zich een kleine webserver. Die kan je via een webbrowser vanuit je laptop, tablet of smartphone benaderen. De ECU laat dan via je webbrowser gegevens zien over het huidig geleverde vermogen en de geleverde energie sinds dat de ECU de omvormers uitleest. Ook in dit geval sluit je de ECU met een ethernetkabel aan op je internet router alleen laat je de ECU geen contact zoeken met APS's EMA dienst.

aps ecu configuratiescherm
configuratiescherm

Je internet router zal de ECU een ip-adres geven en via dit ip-adres kan je gegevens opvragen van je zonnepanelen/omvormers. Normaal gesproken zal deze informatie alleen beschikbaar blijven op je eigen netwerk in je huis. De ECU van buiten je huis benaderen is niet alleen lastig maar vanwege veiligheidsredenen niet aan te bevelen.

De ECU als standalone unit communicatie via RS232

De ECU is voorzien van een 9 polige RS-232 interface. Met commando's is het mogelijk gegevens uit de ECU te lezen waardoor het geleverde vermogen en de opbrengst zichtbaar gemaakt kan worden. We hebben echter geen documentatie kunnen vinden waarin deze commando's gedocumenteerd zijn.

Doe het zelf project uitlezen ECU met YC-500A

We vonden nog een leuk projectje om op een alternatieve wijze de opbrengst uit te lezen uit de ECU gebruikmakend van een Arduino.

Verder lezen

Lees verder het testverslag in deel zes.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >omvormer >testrapporten >testrapport yc500 (pagina 1)