Toch elektriciteit van zonnepanelen bij stroomstoring door elektrische installatie te isoleren van openbaar elektriciteitsnet?

hoofdschakelaar in meterkast 230 Volt

Bij een stroomstoring stoppen je zonnepanelen met het leveren van elektriciteit. Dat vreet aan je. Veel geld geïnvesteerd in zonnepanelen en dan geen elektriciteit? Dat moet toch beter kunnen?

Als je nou eens de hoofdschakelaar in de meterkast uitschakelt om daarmee de elektrische installatie van je huis te isoleren van het openbaar elektriciteitsnet, dan blijft alle stroom van je zonnepanelen in je huis en dan heb je toch wel elektriciteit van je zonnepanelen?

Isoleren elektrische installatie met zonnepanelen bij stroomstoring

Welkom bij de club van mensen met zonnepanelen die, hoogstwaarschijnlijk tevergeefs, geprobeerd hebben een oplossing te zoeken om toch elektriciteit te hebben tijdens een stroomstoring. Maar lees vooral door, we hebben een werkbare oplossing voor je klaarliggen.

Het plan wat je had was als volgt: buiten jouw huis, ergens in het openbaar elektriciteitsnet bevindt zich een probleem. Daardoor kan de elektriciteit van de elektriciteitsfabriek niet de huizen in jouw buurt bereiken. De zonnepanelen zijn via de elektrische installatie in het huis verbonden met het openbaar elektriciteitsnet. Als jouw zonnepanelen via de omvormer elektriciteit op de elektrische installatie zetten gaat die stroom niet alleen naar de apparaten in jouw huis maar ook naar iedereen in je omgeving.

Je zonnepanelen kunnen natuurlijk nooit zoveel vermogen leveren dat iedereen genoeg elektriciteit krijgt. Daarom zakt de spanning in elkaar en daarom heb je geen elektriciteit bij een stroomstoring. Althans, dat is je gedachte. De oplossing zocht je door jouw elektrische installatie van het openbaar elektriciteitsnet los te koppelen, te isoleren. Je bent naar de meterkast gelopen, daar heb je de hoofdschakelaar uitgezet.

Je gedachte was dat de zonnepanelen dan via de meterkast alleen maar de apparaten in jouw huis van elektriciteit hoeven te voorzien en als een beetje het zonnetje schijnt moet dat wel lukken.

Degene die geen hoofdschakelaar hebben bedachten een vergelijkbaar plan, ze schakelde de groep waar de zonnepaneelomvormer op zit uit. Daarna haalden ze de steker van de zonnepaneel omvormer uit het normale stopcontact en staken dit in een even snel gepakt stekerblok. Op dat stekerblok sloot men dan bijvoorbeeld ook de wasmachine of de droger aan. Zo werd een klein geïsoleerd "noodnetje" gemaakt.

Leuk bedacht, maar helaas

Helaas, dit plan levert niet het gewenste resultaat. De zonnepanelen leveren ondanks dat de elektrische elektrische installatie geïsoleerd is van het openbaar elektriciteitsnet geen stroom. Waarom werkt dit eigenlijk niet?

Het "probleem" zit in de omvormer die zich bevindt tussen de zonnepanelen en het elektriciteitsnet. Die omvormer mag alleen maar elektriciteit leveren zolang op het stopcontact waar de 230 Volt steker van de omvormer in zit "onder spanning staat". Zodra de netspanning is weggevallen, moet de zonnepaneelomvormer meteen stoppen met het leveren van elektriciteit.

Natuurlijk, we begrijpen dat je hier niet blij mee bent, want nu zit je zonder elektriciteit. Waarom je hier eigenlijk toch heel blij mee moet zijn kan je lezen in het artikel waarom leveren zonnepanelen geen elektriciteit bij een stroomstoring?

Hoe kan je toch elektriciteit krijgen van je zonnepanelen bij een stroomstoring?

Wil je toch elektriciteit hebben van je zonnepanelen bij een stroomstoring? We hebben dit reeds jaren geleden uitgezocht en hebben een duurzame oplossing die we uitgebreid getest hebben. We hebben daar een speciaal artikel over geschreven noodstroominstallatie met zonnepanelen en accu's.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >noodstroom met zonnepanelen