Noodstroom met zonnepanelen bij stroomstoring

stroomstoring licht van kaars

Bij uitval van het openbaar elektriciteitsnet zit je als eigenaar van zonnepanelen zonder stroom. Dat is totaal tegen je verwachting in, zonnepanelen maken toch immers "stroom"? Al ga je op je kop staan, zonder hulp van extra apparaten zullen je zonnepanelen, als de netspanning is weggevallen, geen elektriciteit maken.

In dit artikel beschrijven we hoe je met je bestaande zonnepanelen toch elektriciteit kan maken ondanks een stroomuitval.

Oplossingen die niet werken

We krijgen veel vragen van zonnepaneelbezitters of een bepaalde oplossing toch elektriciteit zal opwekken met zonnepanelen tijdens een stroomstoring. Die ideeën hebben we verzameld en zijn hier te lezen.

Noodstroomoplossingen die wel werken

Wil je toch elektriciteit hebben van je zonnepanelen tijdens een stroomstoring, dan staan je twee oplossingen ter beschikking:

  • zonnepanelen rechtstreeks koppelen aan een accu (gelijkspanningsoplossing)
  • zonnepanelen via je bestaande netgekoppelde omvormer koppelen aan een accu (wisselspanningsoplossing)

Zonnepanelen rechtstreeks koppelen aan een accu

Omdat vrijwel iedereen in Nederland aangesloten is op het openbaar elektriciteitsnet is het veel makkelijker en rendabeler om de zonnepanelen via een omvormer rechtstreeks te koppelen aan het elektriciteitsnet. Daarom hebben vrijwel alle zonnepaneelbezitters een netgekoppelde zonnepaneelinstallatie. Wanneer eens de stroom uitvalt zit je inderdaad zonder stroom. Als je dan voor die korte tijd van de stroomuitval je zonnepaneelinstallatie moet ombouwen volgens onderstaand schema kost dat zoveel tijd dat op het moment dat je daar mee klaar bent waarschijnlijk de stroomstoring al weer voorbij is.

noodstroom met acculader, omvormer en zonnepanelen
gelijkspanningsoplossing

Hoewel het technisch allemaal werkt en niet zo moeilijk is moeten we deze oplossing, als noodstroomoplossing, ontraden. Deze combinatie van zonnepanelen en accu's is wel een goede oplossing als je helemaal geen aansluiting hebt op het openbaar elektriciteitsnet. Heb je tuinhuisje, kleine vakantiewoning of boot dan is dit een zeer goede keuze. Maar ook als je principieel onafhankelijk wil zijn van een energieleverancier en autonoom elektriciteit op wil wekken. Lees meer details in het artikel autonome zonnepaneelinstallatie met accu's.

Zonnepanelen via de bestaande omvormer koppelen aan een accu

noodstroom met netgekoppelde zonnepanelen
wisselspanningsoplossing

Als je op zoek bent naar een noodstroomoplossing met zonnepanelen verdient deze oplossing de schoonheidsprijs. De oplossing is simpel, vereist geen enkele aanpassing aan je bestaande netgekoppelde zonnepaneelinstallatie. Het enige is dat je één steker om moet prikken. De steker van de zonnepaneelomvormer moet je uit het stopcontact halen en in het de stekkerdoos van het "noodstroomnet" steken. Deze noodstroomoplossing vereist wel de aanschaf van een speciale omvormer en acculader zoals de Victron MultiPlus, Quattro of SMA Sunny Backup en natuurlijk een of meerdere accu's. Lees meer details in het artikel noodstroom met netgekoppelde zonnepanelen.

Dit is de simpelste oplossing. Vrijwel alles blijft zoals het was. Wanneer de stroom uitvalt merk je hier niets van want deze noodstroomoplossing schakelt zonder dat je het merkt over van het openbaar elektriciteitsnetwerk naar de noodstroomvoorziening. De aanpassing aan een bestaande zonnepaneelinstallatie met netgekoppelde zonnepanelen vergt niet meer dat de steker uit de huisinstallatie trekken en in de het noodstroomnet steken. Je moet wel een accu en een speciale acculader/omvormer aanschaffen. De Victron MultiPlus is niet de enige die dit kan maar wel is wel (relatief) gunstig geprijsd.

De Victron MultiPlus omvormer en acculader is verbonden aan het openbaar elektriciteitsnet via de 230 Volt huisinstallatie. De omvormer(s) van de zonnepanelen blijven dus gewoon in gebruik. De koppeling met het openbaar elektriciteitsnet blijft via de omvormer/acculader bestaan.

Zolang er geen stroomstoring is, leveren de zonnepanelen hun energie, via de Victron MultiPlus, aan het openbaar elektriciteitsnet net als vroeger. Bij een stroomstoring wordt het "noodstroom net" automatisch losgekoppeld van het openbaar elektriciteitsnet. De apparaten die met dit noodstroomnet zijn verbonden merken niets van de stroomstoring. Mocht het nacht zijn dan wordt de energie uit de accu gehaald. Als in de ochtend het zonnetje weer gaat schijnen worden de accu's vanzelf weer opgeladen.

Zodra de stroomstoring op het openbaar elektriciteitsnet is opgeheven zal de Victron MultiPlus omvormer en acculader weer het "noodstroom net" automatisch aan het openbaar elektriciteitsnet koppelen.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­