Noodstroom oplossingen met zonnepanelen die niet werken

stroomstoring, hoogspanningsmast omgevallen

Wanneer je netgekoppelde zonnepanelen hebt baal je er van dat bij een stroomstoring de zonnepanelen geen elektriciteit leveren. Creatieve zonnepaneelbezitters verzinnen verschillende oplossingen die helaas niet werken. We hebben de bij ons bekende ideeën verzameld. Heb je nog een ander idee? Leg het gerust aan ons voor.

Niet werkende ideeën noodstroom

We benadrukken dat onderstaande noodstroomoplossingen, hoe leuk ook bedacht niet werken.

Waarom is het zo moeilijk om elektriciteit door de zonnepanelen te laten produceren tijdens een stroomuitval?

De kern van het "probleem" is dat de omvormer van de zonnepanelen stopt met het leveren van elektriciteit zodra de netspanning is uitgevallen. Dat is een wettelijke verplichting en daar moet je eigenlijk heel blij mee zijn.

Maar dat probleem is makkelijk oplosbaar (wordt onterecht gedacht), kwestie van een 12V naar 230V omvormer of aggregaat elektriciteit laten maken op een apart losgekoppeld 230 Volt stekerblok en de zonnepaneelomvormer denkt dat de stroomstoring voorbij is. Zodra de zonnepaneelomvormer vermogen gaat leveren beginnen de problemen. Die zonnepaneelomvormer probeert alle energie uit de zonnepanelen het elektriciteitsnet in te "duwen". Maar als de zonnepanelen meer vermogen leveren dan de apparaten die je op dit aparte noodstroom netwerkje hebt aangesloten dan is de vraag, waar laten we het overschot aan vermogen?

De energieproductie en het energieverbruik moeten namelijk exact in balans zijn. Als er te weinig door de zonnepanelen wordt geproduceerd dan daalt de spanning van 230 Volt. Als de zonnepanelen te veel vermogen leveren dan stijgt de spanning boven de 230 Volt. Op het openbaar elektriciteitsnet kampt men met exact hetzelfde probleem. Daar heeft de netbeheerder de taak gekregen om deze balans in het elektriciteitsnetwerk te behouden.

In het noodstroomnetje wat je denkt te maken is helemaal geen netbeheerder aanwezig en zijn er ook geen voorzieningen waardoor de productie of het verbruik geregeld kan worden. Hierdoor zal een ongecontroleerde netspanning ontstaan. Daarnaast bij een vermogensoverschot zal de zonnepaneelomvormer proberen zijn energie in het aggregaat of 12V naar 230V omvormer te "duwen". Maar daar zijn die apparaten helemaal niet op gebouwd.

Wat wel werkt

Natuurlijk is er wel een oplossing voor dit probleem. In het artikel noodstroom met zonnepanelen behandelen we hoe je wel gebruik kan maken van je zonnepanelen tijdens een stroomstoring.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >noodstroom met zonnepanelen