Zonnepanelen met accu en 12 Volt naar 230 Volt omvormer als noodstroom bij een stroomstoring

stroomstoring olielamp

Stel dat door een stroomstoring de elektriciteit is uitgevallen. Je hebt netgekoppelde zonnepanelen op je dak liggen. Maar nu blijkt dat ook jij dan geen stroom hebt. Je krijgt een lumineus idee. Je gaat een klein noodstroomnet maken met een accu een 12 Volt naar 230 Volt omvormer en de zonnepanelen. Dan kan je toch gebruik maken van de elektriciteit van je zonnepanelen bij een stroomstoring. Helaas, dat werkt niet, hieronder lees je waarom.

Noodstroom elektriciteitsnet met zonnepanelen, accu en omvormer

Je bent er achter gekomen dat netgekoppelde zonnepanelen geen elektriciteit leveren omdat de zonnepaneelomvormer geen 230 Volt "ziet". Je denkt de zonnepaneelomvormer slim af te zijn en gaat met een accu een een 12V naar 230V omvormer simuleren dat de stroomstoring voorbij is. Je verwacht dat de zonnepaneelomvormer dan weer wel elektriciteit gaat leveren waardoor de apparaten in je huis van energie worden voorzien door je zonnepanelen.

schema noodstroom met zonnepanelen, 12 Volt naar 230 Volt omvormer en een accu
deze noodstroom installatie werk niet

Om de tuin leiden

We kunnen niet duidelijk genoeg zijn, deze oplossing werkt niet. Geloof ons, we hebben het zelf ooit ook geprobeerd toen we nog niet genoeg doorgronden hoe elektriciteitsnetwerken functioneren.

We dachten de zonnepaneelomvormer om de tuin te leiden door op een apart noodstroomnetje te simuleren dat de stroomstoring voorbij is door een 12V naar 230V omvormer aan te sluiten die zijn energie krijgt van een accu.

De gedachte was dat die accu vrijwel niet belast wordt, hij hoeft immers alleen maar voor 230 Volt te zorgen en de zonnepaneelomvormer zal de energie leveren voor de apparaten die aangesloten zijn op het noodstroomnet. We hadden zelfs het idee om nog een accu lader aan te sluiten die zou zorgen dat de accu constant geladen blijft (zolang de zon schijnt).

De initiële gedachte was zo gek nog niet. Als je zo'n noodstroomnetwerkje maakt en de 12V naar 230V omvormer aansluit gaat deze inderdaad 230 Volt leveren. De aangesloten apparaten gaan dan functioneren. Tot zover gaat nog alles goed.

Zodra je de 12V naar 230V omvormer aan zet op het aparte noodstroomnetje, waar ook de zonnepanelen op aangesloten zijn, denkt de zonnepaneelomvormer dat stroomstoring voorbij is. Deze zal, na een inschakelvertraging, elektriciteit gaan leveren. En dan gaat het mis.

Twee mogelijkheden

In deze situatie zijn nu twee mogelijkheden. Als eerste de situatie dat de zonnepaneelomvormer minder energie levert dan de aangesloten apparaten op dat moment verbruiken. Dan is sprake van een vermogenstekort. En twee, de zonnepaneelomvormer levert meer energie dan de aangesloten op dat moment verbruiken. Dan is er sprake van een vermogensoverschot.

Vermogenstekort

In deze situatie levert de zonnepaneelomvormer minder vermogen dan de aangesloten apparaten nodig hebben. Een voorbeeld: de apparaten verbruiken 1000 Watt. De zonnepaneelomvormer levert 400 Watt. Dan kom je nog 600 Watt te kort. Deze 600 Wat wordt dan geleverd door de 12V naar 230V omvormer. Zolang deze situatie zich voordoet zal naar onze mening deze combinatie van omvormers werken. Zet je echter een apparaat uit wat veel vermogen vroeg waardoor nu een overschot ontstaat of dat de zon ineens feller gaat schijnen waardoor er een vermogensoverschot ontstaat dan gaat het ineens mis. Flink mis.

Vermogensoverschot, teruglevering in 12V omvormer?

Wanner sprake is van een vermogensoverschot wat veroorzaakt wordt door de zonnepaneelomvormer, dan ontstaat een vergelijkbare situatie als je met je netgekoppelde zonnepanelen gekoppeld bent aan het openbaar elektriciteitsnet. Dan leveren je panelen een bepaalde hoeveelheid energie. Als die groter is dan de apparaten in je huis op dat moment nodig hebben dan gaat de stroom in omgekeerde richting lopen. Dan vloeit de stroom van je huis het openbaar elektriciteitsnet in. Je bent dan aan het terugleveren.

Dat terugleveren van energie lijkt heel normaal maar wat je niet weet is dat de netbeheerder de taak heeft om op het elektriciteitsnetwerk een exacte balans te behouden tussen elektriciteitsproductie en -verbruik. Lees maar eens het artikel wat er gebeurd als die balans weg is bij een tekort of een overschot aan energie in het openbaar elektriciteitsnet.

In het bedachte noodstroomnet zal bij een overschot aan energie de stroom van de zonnepaneelomvormer naar de 12V naar 230V omvormer willen gaan stromen. Daar is die 12V naar 230V omvormer helemaal niet op gebouwd. In het meest gunstigste geval zal die zichzelf uitschakelen.

Het probleem is dat op dit noodstroomnet geen netbeheerder aanwezig is die de energieproductie en het energieverbruik in balans probeert te houden en daardoor zal de netspanning, in een fractie van een seconde, sterk stijgen en zodra de spanning boven een bepaald maximum komt zal de zonnepaneelomvormer zichzelf uitschakelen. Maar wellicht heeft al eerder de 12V naar 230V omvormer de brui er aan gegeven omdat deze helemaal niet verwacht dat er zich nog een elektriciteitsproducent op zijn uitgang bevindt. Het is dus een onbruikbare oplossing.

Met een netbeheerder gaat het wel goed

Helaas, deze oplossing gaat dus niet werken. We zaten wel heel dicht bij de echte oplossing. Wat we hadden moeten kopen is een 12V naar 230V omvormer die tegelijkertijd 12V accu lader is (het mag natuurlijk ook 24 of 48 Volt zijn). Zo'n omvormer is wel gebouwd om teruggeleverde elektriciteit te accepteren. Die gaat hij gebruiken om de accu's op te laden. En, doordat in die omvormer een netbeheerder functie is ingebouwd, kan de omvormer-lader zelfs zorgen dat het vermogen van zonnepaneelomvormer geregeld wordt. Daardoor kan wel een balans gevonden worden tussen elektriciteitsproductie en -verbruik. In het artikel noodstroom met zonnepanelen kan je lezen hoe het wel goed kan gaan.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >noodstroom met zonnepanelen