Wat is het verschil tussen blauwe en zwarte zonnepanelen?

zwart zonnepaneel, yingli panda 260 Wp yl280c 30b
Yingli YL280C-30B
blauw zonnepaneel, yingli panda 260 Wp yl260c 30b
Yingli YL250P-29B

De blauwe of zwarte kleur krijgen de zonnepanelen omdat gebruikt wordt gemaakt van twee verschillende soorten zonnecellen. De blauwe zonnepanelen gebruiken polykristallijne zonnecellen. De zwarte panelen gebruiken monokristallijne zonnecellen. Tussen blauwe en zwarte zonnepanelen zitten een aantal belangrijke verschillen:

  • prijs
  • rendement
  • opbrengst
  • fabricage techniek

Hoe hebben we vergeleken?

We wilde het vooral heel praktisch houden. We hebben daarom van één van de bekendste fabrikanten van zonnepanelen, Yingli, die zowel blauwe als zwarte panelen produceert hun beste blauwe en beste zwarte zonnepanelen onderling vergeleken.

Voor de blauwe gebruikte we de Yingli YL260P-29B, voor de het zwarte paneel gebruikte we de Yingli YL280C-30b.

zwarte zonnepanelen leveren iets meer op per vierkante meter maar zijn wel iets duurder

Prijs

Blauwe zonnepanelen zijn goedkoper dan zwarte panelen. Dit prijsverschil komt omdat het fabricageproces van polykristallijne zonnecellen (blauwe) goedkoper is dan monokristallijne zonnecellen (zwart). Het blauwe paneel koste op het moment van schrijven 204 euro en het zwarte paneel koste 240 euro.

Maar de prijzen van zonnepanelen vergelijken terwijl de panelen verschillende Wp waarden hebben is niet correct. We vergelijken hier twee panelen, de blauwe heeft een Watt piek waarde van 260 Wp en de zwarte heeft 280 Wp. Om ze wel met elkaar te kunnen vergelijken rekenen we van beide panelen de euro per Wp waarde uit (euro/Wp). Daarbij delen we de prijs van het paneel door het geleverde vermogen in Wp.

Het blauwe paneel koste 204 euro en levert 260 Wp. De euro/Wp waarde wordt dan 204 / 260 = 0,79 euro/Wp. Het zwarte paneel koste 240 euro en levert 280 Wp op. Daardoor wordt de waarde: 240 / 280 = 0,86 euro/Wp.

Voor ieder Wp (Watt piek) moet je voor een zwart paneel dus 0,86 - 0,79 = 0,07 euro meer betalen. Ontegenzeggelijk is het blauwe zonnepaneel dus goedkoper dan het zwarte.

Rendement

Het elektrisch rendement van een blauw paneel die gemaakt is van polykristallijne zonnecellen is een stukje lager dan bij een zwart paneel die opgebouwd is met monokristallijne zonnecellen. Het module rendement uit ons voorbeeld is voor het blauwe paneel 16%, het zwarte zonnepaneel heeft een module rendement van 17,1%

de vergelijkbare rente (return on investment) die je krijgt van je investering is bij blauwe zonnepanelen hoger dan bij zwarte

Opbrengst

Wanneer je twee zonnepanelen met een gelijke oppervlakte, dus in potentie om evenveel zonne-energie om te zetten in elektriciteit, naast elkaar zou leggen en de een is een blauw paneel en de ander zwart paneel dan zal het zwarte paneel meer energie opleveren (een hogere opbrengst per jaar in kWu) dan de blauwe. Dit komt door het rendementsverschil zoals in de vorige alinea is beschreven.

Om je een idee te geven hoeveel dit is gebruiken we de twee panelen uit dit voorbeeld. De afmetingen van die twee panelen zijn op één centimeter aan elkaar gelijk (99x165 cm versus 99x166 cm), dus dat is te verwaarlozen. Het blauwe paneel levert een STC vermogen van 260 Wp, die zal op basis van een vuistregel zo'n 221 kWu per jaar opleveren. Het zwarte paneel met een STC van 280 Wp levert zo'n 238 kWu per jaar op. Het verschil is dus 17 kWu per jaar (ongeveer de kwart van de energie die een koelkast per jaar nodig heeft). Maar ja, daar staat wel een hogere prijs per Wp tegenover.

Fabricage techniek

Dit is het minst interessante te weten als consument, maar voor de volledigheid voegen we deze informatie, in verkorte vorm toe. We schreven al eerder dat een blauw zonnepaneel gemaakt is van polykristallijne zonnecellen. En de zwarte zonnepanelen van monokristallijne zonnecellen. Het basismateriaal van beide zonnecellen is identiek: silicium. Alleen de fabricage technieken zijn behoorlijk verschillend. Dat zorgt ervoor dat de kristallen bij de polykristallijne zo schots en scheef door elkaar liggen en dat geeft de blauwe panelen het blauwe en vlekkerig uiterlijk. Bij de monokristallijne zonnecellen liggen de silicium kristallen netjes in één richting en dat geeft het egale en zwarte uiterlijk.

Conclusie

Wil je zo goedkoop mogelijk elektriciteit opwekken met zonnepanelen? Kies dan voor blauwe zonnepanelen. Een zonnepaneel levert elektriciteit en dat is te vertalen naar geld. Het geld wat je terug krijgt (of niet hoeft te betalen aan de elektriciteitsleverancier) is te vertalen naar rente (of rendement) op je geïnvesteerde geld. Het financiële rendement bij een blauw zonnepaneel is hoger dan bij een zwart zonnepaneel. Je krijgt als het ware meer rente van je spaargeld met blauwe zonnepanelen.

Vaak wil men met de zonnepanelen alle elektriciteit die men in een jaar verbruikt laten opwekken door de zonnepanelen. Maar niet iedereen heeft genoeg ruimte op zijn dak voor zoveel zonnepanelen. Als in zo'n situatie je doel is om, met de beperkte ruimte op je dak, toch zoveel mogelijk elektriciteit op te wekken als mogelijk is, dan zijn zwarte zonnepanelen de beste keus. Die zijn weliswaar iets duurder dan de blauwe panelen maar leveren net even wat meer energie op.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >zonnepaneel