Hoe lang gaan zonnepanelen mee, wat is hun levensduur?

zonnepanelen op wit huis

De aanschaf van zonnepanelen is een flinke investering, logisch dat je wil weten hoe lang zonnepanelen mee gaan. Het goede nieuws is dat het zéér uitzonderlijk is dat zonnepanelen kapot gaan. Als het al gebeurd is er duidelijk sprake van een fabricagefout. In deze gevallen viel dit meestal in de gebruikelijke garantietermijn van 10 jaar en zijn de fabrikanten heel genereus geweest in hun garantie.

Ga er gemakshalve van uit dat een zonnepaneel waarschijnlijk je hele leven zal blijven werken.

Degeneratie

Een zonnepaneel kent wel een bepaalde degeneratie met het toenemen van zijn leeftijd. Het vermogen van het paneel maximaal afgeeft zal een heel klein beetje, maar wel constant afnemen. In gematigde gebieden waarin wij leven is dit effect trouwens geringer dan in warmere gebieden. Die degeneratie is een constante en wordt vaak gesteld op 0,5 tot 1% per jaar.

Opbrengstgarantie

Fabrikanten geven naast hun normale garantie ook een aparte opbrengstgarantie. De meeste fabrikanten geven een opbrengstgarantie van 25 jaar. Deze opbrengstgarantie geeft je de garantie dat na 25 jaar de opbrengst minimaal 80% is van de opbrengst op het moment dat je het paneel kocht. De fabrikant wil niet veel claims aan hun broek krijgen dus die houden een flinke marge aan. Ga er van uit dat na 25 jaar de opbrengst nog 85% of meer is van de oorspronkelijke waarde.

Fabrikanten gebruiken algemeen geaccepteerde technieken om in een "tijd versneld proces" de levensduur van de zonnepanelen te bepalen. Buiten deze verouderingstechnieken blijkt onomstotelijk in de praktijk dat zonnepanelen erg lang mee gaan. Zo blijken zonnepanelen uit de jaren 70 van der vorige eeuw nog steeds te functioneren. Sinds die tijd hebben verschillende onderzoeken de kwaliteit en levensduur onderzocht en kan dus ook vanuit de praktijk gestaafd worden dat zonnepanelen zeer duurzaam zijn.

Browning effect

verkleuring zonnepaneel door EVA
browning effect door verkleuring van EVA

Een bekend fenomeen bij het ouder worden van zonnepanelen is het browning effect. Dit effect vindt plaats in de EVA laag in het zonnepaneel. Zonnecellen in een zonnepaneel moeten worden beschermd voor onder andere vocht. Dit doet men door de zonnecellen te lamineren met een hele dunne laag EVA. EVA is een afkorting van Ethylene Vinyl Acetate. Deze laag wordt in een oven en onder vacuüm aangebracht op de zonnecellen. Door het uv-licht kan door de jaren heen het EVA wat bruinig gaan verkeuren. Hierdoor neemt de opbrengst van het paneel af. Dit effect is niet bij ieder zonnepaneel even sterk aanwezig. Onderzoeken lijken uit te wijzen dat het gebruikte type glas een remmend effect kan hebben op dit browning effect. Glas van het zonnepaneel wat een toevoeging heeft gekregen van cerium blokkeert beter het uv licht en daardoor is dit browning effect grotendeels afwezig.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­